Dodaj do swojego menu ostrygi, imbir i granat.
Spis Treści
Czym jest testosteron i po co go podnosić?
Testosteron jest kluczowym męskim hormonem płciowym. Ale jest ważny nie tylko dla mężczyzn. Hormon ten bierze udział w wielu procesach zachodzących w organizmie człowieka. Wpływa na popęd seksualny, rekrutację i utrzymanie masy mięśniowej, gęstość kości, siłę i szybkość wzrostu włosów, metabolizm tłuszczów, a także pamięć i zdolność do utrzymania równowagi psychicznej podczas stresu.
Jeśli nie masz wystarczającej ilości testosteronu, wydajność Twojego organizmu jest osłabiona. Przyrost masy ciała, ciągłe zmęczenie, drażliwość, spadek libido — wszystko to może wskazywać na brak równowagi hormonalnej.
Poziom testosteronu spada z wiekiem, o około 1-2% rocznie. Otyłość, siedzący tryb życia, brak snu i stres mogą również obniżać poziom testosteronu.
Możliwe jest jednak, aby ciało wstrząsnęło i wytworzyło więcej testosteronu. Aby to zrobić, wystarczy dodać kilka ważnych produktów do diety.
Które pokarmy zwiększają poziom testosteronu?
Cynk i witamina D są bezpośrednimi prekursorami testosteronu. To te, które Twój organizm zamieni w niezbędny hormon. Jednakże inne składniki odżywcze również odgrywają rolę w utrzymaniu równowagi hormonalnej.
1. Ostryga
Jedna 100-gramowa porcja ostryg gotowanych w dowolnej formie zawiera więcej cynku niż jakikolwiek inny pokarm.
Ważny minerał do produkcji testosteronu można również znaleźć w następujących produktach spożywczych:
– inne małże;
– czerwone mięso;
– drób;
– fasola;
– orzechy.
2. Imbir
Imbir jest silnym antyoksydantem. Jest bogaty w aktywny składnik gingerol, który może zwalczać stres oksydacyjny. Jest to znany proces, w którym organizm gromadzi zbyt wiele wolnych rodników, cząsteczek, które uszkadzają zdrowe komórki. Naukowcy nazywają stres oksydacyjny jedną z przyczyn starzenia się.
Chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, imbir może spowolnić utratę testosteronu. Na przykład, małe wykazało, że mężczyźni, którzy przyjmowali codziennie suplement imbiru przez trzy miesiące, mieli średnio 17,7% wzrost poziomu hormonów. W eksperymencie brali udział mężczyźni cierpiący na niepłodność, a autorzy zasugerowali, że korzeń imbiru poprawił również jakość spermy poprzez zwiększenie liczby ruchliwych plemników.
3. Warzywa liściaste
Warzywa liściaste, takie jak kapusta i szpinak, są bogate w magnez, kolejny pierwiastek ważny dla równowagi hormonalnej. W jednym z [url=https://link.springer.com/article/10.1007/s12011-010-8676-3]badań[/url] naukowcy odkryli, że przyjmowanie suplementów z tym minerałem przez cztery tygodnie zwiększyło poziom testosteronu. Ochotnikami w eksperymencie były osoby prowadzące siedzący tryb życia oraz sportowcy — ci drudzy mieli więcej testosteronu.
Inne pokarmy, które mogą być dobrym źródłem magnezu:
– orzechy i nasiona (pestki dyni, nasiona lnu, nasiona słonecznika);
– rośliny strączkowe: fasola, ciecierzyca, groch, soczewica;
– pełnoziarniste płatki śniadaniowe i chleb;
– banany.
4. Granaty
W starożytnym świecie granat był jednym z symboli płodności i mocy seksualnej. Nie na darmo. Owoc ten jest bogaty w polifenole — silne przeciwutleniacze, które również pomagają organizmowi regulować poziom testosteronu.
W jednym z udziałem 60 zdrowych mężczyzn i kobiet naukowcy odkryli, że picie soku z granatów raz dziennie przez dwa tygodnie zwiększyło poziom testosteronu o 24%. Jednocześnie ochotnikom obu płci poprawił się nastrój, zmniejszył się niepokój i unormowało się ciśnienie krwi.
5. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek jest również bogata w antyoksydanty. Niewielkie wykazało, że oliwa z oliwek, podobnie jak rzadszy olej arganowy, podnosi poziom testosteronu u zdrowych mężczyzn.
6. Żółtko jaja
Surowe żółtka jaj zawierają wiele różnych składników odżywczych, w tym cynk i witaminę D, które są niezbędne do produkcji testosteronu. Jajka mają nieco podwyższony poziom cholesterolu. Ogólnie rzecz biorąc, lekarze zalecają spożywanie nie więcej niż trzech jaj dziennie. Dawka ta jest uważana za bezpieczną dla zdrowia.